Tämä klassikko jälkiruoka avasi vuosia sitten silmäni oluen ja ruuan yhdistelyyn. Tuttu ja turvallinen jälkkäri sai aivan uusia ulottuvuuksia maltaista ja on ihastuttanut illallisvieraita kerta kerran jälkeen. Olueksi meillä valikoituu usein tummempi ja maltaisempi olut – stout tai porter, jolloin maltaiden makeus tasoittaa ruuan makeutta. Myös tummempien oluiden voimakas humalointi leikkaa hyvin ruuan rasvaisuutta. Tummien oluiden voimakkaampi humalointi johtuu siitä että yleensä maltaat ja humalat kulkevat käsikädessä eli käytettäessä enemmän maltaita tarvitaan myös enemmän humalaa. Toisaalta tähän sopii erinomaisesti esimerkiksi kirsikkaolut joka raikastaa muuten tuhtia jälkiruokaa.

Ainekset (6-8 annosta)
3 dl kuohukermaa
2 dl täysmaitoa
80 g hienoa sokeria
1/2 dl choclate tai black mallasta (tai kaljamallasta)
8 kananmunankeltuaista
ruokosokeria pinnalle

Lämmitä kattilassa kerma, maito ja maltaat sekä puolet sokerista. Lämmitä seos
varovasti kiehumispisteeseen. Vispaa keltuaiset toisessa kulholla jäljelle jääneen
sokerin kanssa. Kaada maistoseos keltuaiskulhoon ohuena norona koko ajan sekoittaen
(älä vatkaa, sekoita maltilla). Kaada bruleemassa siivilän läpi kannuun, ylimääräiset
vieraat jäävät siivilään. Kaada massaa bruleekippoihin, paras tähän käyttötarkoitukseen
on matala posliinivuoka. Paista 100-asteisessa uunissa ritilän päällä noin 35-45 minuuttia
tai kunnes massa on juuri ja juuri hyytynyt. Ota hyytyneet uunista ulos ja anna hyllyvien 
jatkaa vielä hetken. Jäähdytä bruleitä jääkaapissa tunnin verran. Kun haluat tarjoilla 
bruleen, kuivaa sen pinta talouspaperilla. Ripottele päälle ruokosokeria ja polta pinta 
joko kaasupolttimella tai uunissagrillivastuksen alla.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.