Isänpäivän kunniaksi oli sopiva hetki laittaa vähän parempaa ikeaa pöytään ja valmistaa peuran ulkofilettä. Tästä ei annos voi enää paljon parantua vaikka itse sanonkin. Yksinkertaiset ja laadukkaat raaka-aineet edellä, sekä hienosti ruuan kanssa toimiva Amber Ale.

Ensin piti valita miten noin 500 gramman ulkofile pitäisi valmistaa. Lähdin rohkeasti käyttämään samaa tekniikkaa millä teen naudan sisäfilepihvit. Huoneenlämpöinen (pari tuntia huoneen lämmössä) liha kuumalle pannulle, jossa on loraus oliiviöljyä. Ruskista molemmat puolet ja laita levy matalalle lämmölle sekä lisää noin viisikymmentä grammaa voita pannulle. Voin hera palaa liian kuumalla pannulla, joten älä päästä tätä tapahtumaan. Valele lihaa kuumalla voilla ja käännä pihvit puolessa välissä, jotta liha kypsyy tasaisesti. Kun lihan pintaan nousee ensimmäiset hikipisarat, eli kun veri purkautuu ulos, liha on puolikypsä eli medium. Ota pihvi pois pannulta, jotta liha ei jatka kypsymistä. Laita pihvi vetäytymään lautaselle folion alle vähintään 15 minuutiksi. Nyrkkisääntönä toimii hyvin minuutti per sentti per puoli – eli jos pihvi on neljä senttiä paksu voit ruskistuksen jälkeen valella pihviä kolmisen minuuttia ja vaihtaa puolta. Vaikka tämän kokoisella pihvillä en ennen ollut tekniikka kokeillutkaan oli lopputulos jälleen kerran erinomainen.

Peuran ulkofile (kahdelle)
400-500g ulkofile
3 rkl oliiviöljyä
1,5 rkl valkoviinietikkaa
suola, pippuri, timajami, rosmariini
50 g voita
Sekoita oliiviöljy, valkoviinietikka ja mausteet. Marinoi lihaa huoneenlämmössä 
pari tuntia. Valmista liha edellä mainitulla tavalla.

Peruna-palsternakka pyree
300 g perunaa
200 g palsternakkaa
2 dl smetanaa
1 dl maitoa
25 g voita
suolaa ja pippuria

Kuori ja paloittele juurekset. Keitä suolatussa vedessä kypsiksi. Soseuta ja lisää 
smetana joukkoon. Lisää voi ja maitoa sen verran että saat sopivan rakenteen. Mausta
suolalla ja pippurilla.

Kanttarellikastike
0,5 l kanttarelleja
25 g voita
1/2 sipuli
1 valkosipuli
2 dl kermaa
kourallinen persiljaa
suolaa ja pippuria

Kuumenna sieniä hitaasti pannulla ja anna nesteen irrota. Lisää voi ja hiennonnetut
sipulit. Kuullota sipuleita muutama minuutti. Mausta suolalla ja pippurilla - testaa 
maku. Lisää kerma ja kiehauta. Anna kastikkeen paksuuntua ja lisää hienonnetut
persiljat.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s