Mökiltä tarttui kesällä matkaan lihamylly, joka oli lojunut käyttämättömänä kymmeniä vuosia. Nyt oli aikaa ottaa tämä kaunokainen haltuun ja pistää mylly jauhamaan. Oleellista prosessissa on kylmät raaka-aineet ja sopiva suolan ja sokerin tasapaino. Ja tietysti olutta käytettiin niin raaka-aineena kuin palan painikkeena. Tämä resepti onnistuu myös ilman lihamyllyä ja lihamyllyn suutinta(suolen täyttäminen). Meillä ohutsuolet täytettiin esimerkiksi katkaistulla ketsuppipullolla – ei se kaunista ollut, mutta kyllä hätä keinot keksii. Olueksi valikoitui Amber ale, jossa maltaiden makeus keventää suolaisuutta ja katkerot leikkaavat rasvaisuutta.

Meillä vakiotuotteeksi grillibileissä on tullut hodarit raakamakkaralla ja mangosalsalla. Tässä yksinkertaisuus on valttia ja annetaan hyvien raaka-aineiden loistaa.

Raakamakkarat
2 kg porsaan lapaa (valitse pala jossa paksu rasvakerros) - tai valmiiksi jauhettua
kassleria ja silavaa - vähintää 20 % rasvaa.
2 rkl suolaa
2 rkl sokeria
2 rkl rouhittuja fenkolin siemeniä
2 tl rouhittua pippuria
1/2 tl muskottipähkinää
1/2 ruukku hienonnettua persiljaa
1 chili
2 kpl hienonnettu valkosipulin kynsi
2 dl amber ale
5 m sian ohutsuolta

Kuutioi liha ja lisää muut mausteet paitsi olut. Laita pakastimeen ainakin tunniksi. 
Jauha lihamyllyllä liha ja laita jääkaappiin. Tässä vaiheessa on hyvä siivota 
lihamylly. Sekoita lihan joukkoon olut ja vaivaa massaa 30 sekunttia. Lihan voi nyt
paistaa esimerkiksi pieninä jauheliha pihveinä. Paikalliselta kauppiaalta voi myös
tilata sian ohutsuolta noin 5 m, joka riittää tähän satsiin hyvin. Täytä huuhdeltu sian
ohutsuoli makkaramassalla, ei liian täyteen, ja kiepauta täysi suoli 15 cm pitkiksi
makkaroiksi. Pistele makkaroihin vielä reikiä hammastikulla, jotta ne eivät poksahtele
kypsennettäessä. Nyt makkarat voi joko paistaa pannulla tai ensin keittää ja sen jälkeen
ruskistaa pannulla. Myös pakkaseen on hyvä säilöä muutama näistä herkuista. Jääkaapissa
säilyvät viikon verran.

Mangosalsa
1 kpl mango
1/2 chili hiennonnettuna
kourallinen hienonnettua korianteria
1/2 lime
1/2 punasipuli

Kuutioi mango ja sekoita mausteet - anna maustua hetki.

Tarjoile hodarisämpylän välissä!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.