Olut ja ruoka

Kotitekoiset tortilla chipsit ja latva-artisokka dippi

Niin kuin aiemmin mainitsin, minulle tutustuminen oluiden maailmaan kävi ruuan kautta. Muutaman simppelin ruuan kautta huomasin että yhdisteleminen on paljon hauskempaa ja monipuolisempaa kuin viinien kanssa.  Tästä lähtien julkaistaan joka torstai ilta olut- ja ruoka-aiheinen blogikirjoitus, jonka tarkoituksena on avata tietä ruuan ja oluen yhdistelemiseen. Väitän monen muun olutharrastajan tavoin, että olut ja ruoka tarjoavat paljon laajemman makujen kirjon kuin viinit. Ja nyt ei puhuta isojen panimoiden lager oluista, sillä näistä ei löydy ruokaa tukevia elementtejä.

Yhdistelemisessä voidaan lähteä joko vastinparien löytämisestä tai erillaisuuksien korostamisesta. Oluen perus raaka-aineista  – maltaat, humalat, hiiva – löytyy rajattomasti mahdollisuuksia lähteä tavoittelemaan makujen harmoniaa ruuan kanssa. Niin ruuassa kuin oluessa on useita ulottuvuuksia, joiden yhdistelmissä voidaan päästä paljon syvemmälle kuin viineissä. Esimerkiksi tulisen ruuan kanssa on paljon sopivia olut tyylejä, mutta sopivaa viiniä on vaikea löytää.

Kun vaimoni oli raskaana huomasin myös, että on paljon kivempaa ostaa samaan hintaa kolme hyvää olutta kuin yksi viinipullo. Kolmella oluella tekee täydellisen kolmen ruokalajin illallisen!

Jotta päästään asiaan, niin aloitetaan ensimmäisellä reseptillä. Usein resepteissäni on joku yksinkertainen asia ruuanlaitossa, jonka olen havainnut hyväksi. Paljon reseptiikkaa läpi käyneenä, yritän pitää blogin reseptit “helposti” toteutettavina. Aina pitää vähän nähdä vaivaa jotta saa laatua, mutta ei tässä molekyyligastronomiaa opiskella.  Tällä viikolla yksinkertainen asia on kotitekoiset tortilla chipsit – tähän yhdistelen latva-artisokka dipin. Tähän sopiva olut on American Pale Ale. APA:n hiilihappojen tuoma hapokkuus neutraloi suuta ja humaloiden katkeruus leikkaa rasvaa sekä tuo raaka-aineita paremmin esille.

Cheers From Espoo!

Tortilla chipsit
 Torilla lettuja
 Oliiviöljyä
 Paprika yms mausteita

Artisokka  dippi
 2 dl Majoneesi
 2 dl Creme Fraiche
 1 hienonnettu valkosipulinkynsi
 Purkki Latva-artisokan sydämiä öljyssä
 Mausteita (1/2 tl murskattua kuminaa, 1/2 tl murskattua valkopippuria, 
 1/2 tl kuivattua timjamia, 1/2 tl cayenne pippuria)
 Kevätsipulia tarjoiluun

Leikkaa tortillaletut kahdeksaan osaan ja paista molemmin puolin oliiviöljyssä. 
Puolessa minuutissa tortilla saa kauniin värin ja rapean pinnan.  
Nosta talouspaperille ja mausta vielä kun on chipseissä on vähän oljyä pinnassa - 
oman maun mukaan(paprika, kumina, suola yms).

Leikkaa latva-artisokat sopivan kokoisiksi. Sekoita kaikki raaka-aineet ja
laita seos sopivan kokoiseen uunivuokaan - paista 175 asteessa 20 minuuttia. 
Koristele kevätsipulilla ja tarjoile lämpimänä.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: